Løvemunn

Løvemunn Latinsk navn : Antirrhinum majus Familie : Maskeblomstfamilien Opprinnelse : Middelhavsområdet Hardførhet : Ettårig i Norge Utseende:  Røde, rosa eller gule blomster på spir.…

Løvemunn

Latinsk navn: Antirrhinum majus

Familie: Maskeblomstfamilien

Opprinnelse: Middelhavsområdet

Hardførhet: Ettårig i Norge

Utseende: Røde, rosa eller gule blomster på spir. Det finnes både høye og lave sorter.

Plassering: 

Ute i godt lys. Løvemunn trives best ved 15-20 grader, men tåler temperaturer ned mot null. I sterk, varm sol kan den bli svidd. Det er viktig at løvemunn ikke blir plantet ut for tidlig på våren, og den bør herdes om den har stått inne.

Høye sorter bør stå i le for vinden.

Vann og gjødsel:

Bør holdes litt fuktig, særlig rett etter at den er plantet ut. På varme sommerdager kan en løvemunn drikke store mengder vann. Eldre planter trenger sjeldnere vann. Planter i potte trenger mer vann enn planter i bed.

Løvemunn vil ha gjødsel beregnet på blomstrende planter. Det er ikke nødvendig med gjødsel før planten er plantet ut og i god vekst.

Spesielle krav:

Visne blomster bør fjernes. Det letteste er å klippe av hele toppen. Nye skudd og knopper kan komme fra hvor som helst på planten, og den tåler å klippes ned om den blir stygg.

Formering:

Det er mest vanlig å så løvemunn inne og plante den ut. Det er viktig å herde småplantene først, det vil si at de får stå ute om dagen og inne om natta i noen dager.

Sesong:

Lang blomstringstid fra vår til høst

Diverse:

Blomsten på løvemunn har en form som gjør at bare humler kan bestøve den. Når ei tung humle lander på blomsten, åpner "munnen" seg så den kommer inn.

Får noen blomster stå igjen og sette frø til høsten, går det an å så dem til neste år. Frøkapselen ser ut som en liten hodeskalle.

Løvemunn er egentlig flerårig, selv om den vanligvis blir brukt som ettårig i Norge. Det går an å ta den inn om vinteren og overvintre den på et kjølig sted på samme måte som f.eks. pelargonium. (Se kommentar under)

Kommentarer

  1. Hvis den er plantet i en urne kan du ta den inn på høsten, klippe den ned til 8 - 10 cm og sett den i kjelleren. Gjerne med noen timers lys om dagen.(ikke glem litt vann i ny og ne) Til våren fjerner du tørre blader og tynne grener, gir den gjødsel og setter den lyst og ikke for varmt Da vil du få en kraftig plante som gir masse blomster. På nye planter er det lurt å ta bort den første blomsteestilken. Planten vil da sette mange blomsterskudd og bli praktfull.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette har jeg ikke prøvd selv, men jeg har hørt at det er vanlig i andre land. :) Løvemunnen her i hagen står vanligvis i full blomst når frosten kommer. I år er det for seint, men kanskje jeg rekker å ta den inn til neste år!

      Slett
  2. Jeg bor på sør Vestlandet lang ute ved kysten. Mine løvemunn har overvintret i krukke ute, har blomstret fra tidlig vår. Det jeg har lagt merke til er at de blomstrer på toppen av avblomstrede stilker. Derfor synes jeg det er litt vanskelig å klippe vekk stilkene. Men har forstått av denne artikkelen at en skal klippe vekk gamle stilker.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at dine blomstrer på toppen av stilken! Det har jeg ikke sett her i nord. Kanskje er det andre sorter? De vi vanligvis har, setter sidegreiner helt til frosten tar dem, men de gamle blir bare lange, grønne og stygge. Kanskje de trenger en lengre sesong for å gjøre det?

      Slett
  3. Jeg pleier å knipe av frøkapslene foe å at det skal bli nye blomster. Disse frøkapslene er grønne når jeg kniper dem av. Kan disse tørkes slik at jeg får frø til å så neste vår?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg tror ikke de grønne frøene vil modnes etter at de har blitt plukket, men det går jo an å la et par kapsler modnes på hver plante mot slutten av sesongen :)

      Slett
    2. Er dette en plante som rådyrene lar være i fred?

      Slett
    3. Det vet jeg dessverre ikke...vi har ikke rådyr der jeg bor. Vi har bare elg, som spiser opp buskene. :)

      Slett
    4. Vi har gjetdet oss inn pga rådyr, men de tok aldri løvemunnen.

      Slett
  4. Jeg har tatt masse tørkede frø fra i fjor, og planta de i april. Nå kommer det opp nye planter fra fjorårets frø👍🏼😀

    SvarSlett
    Svar
    1. Så morsomt! Og vi vet jo aldri hvilken farge de nye plantene får. Håper du får glede av dem hele sommeren :)

      Slett
  5. Rådyrene holder seg unna , hos meg i alle fall… de er vel mette av roseknoppene mine 🤬… men det vikser ipp løvemunn mellom HELLENE mine, og rundt omkring, så tror de har selvsådd seg ?!👏🏽👍🏽H2 ( Vestfold )

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! I år har de faktisk selvsådd seg i Bodø også (H5) Tror fjoråret var et godt år for å sette frø.

      Slett
  6. Jeg ønsker hjelp av minerfluer på søyleosp og blomkarse! Gjentar seg hvert eneste år. Hvor kontakter jeg noen som kan hjelpe med svar
    Laila

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

RelatedPosts

Totalt antall sidevisninger