onsdag 24. desember 2014

Novemberkaktus/Julekaktus

Foto: Filip H. F. Slagter

Novemberkaktus og julekaktus


Latinsk navn: Schlumbergera buckleyii (novemberkaktus) og Schlumbergera truncata (julekaktus)

Familie: Kaktusfamilien

Opprinnelse: Sør-Amerika. Moderne sorter er krysninger mellom forskjellige arter.

Utseende: Kaktus med leddete, flat stengel, røde, hvite eller rosa blomster

Novemberkaktus og julekaktus er to nært beslektede arter, som vil ha samme stell.


Plassering: 

Romtemperatur mens den blomstrer, i godt lys. Planten bør ikke snues på. Den siden hvor knoppene peker bør stå mot vinduet. Kald trekk kan få knoppene til å falle av.

Vann og gjødsel:

Selv om julekaktus er en kaktus, bør den ikke tørke helt ut mens den står i knopp. Knoppene kan falle av om den tørker for mye, men også om den får for mye vann. Det greieste er å løfte på potta en gang om dagen, og vanne når den kjennes lett ut,

Etter blomstring trenger den mindre vann, og i hvileperioden før den skal få nye knopper trenger den like lite som alle andre kaktuser.

Julekaktus trenger ikke gjødsel mens den blomstrer, men gamle planter som har overvintret bør få gjødsel annenhver uke på våren og sommeren.

Spesielle krav:

Når planten har fått et nytt hjem, bør den få stå i ro. Blir den snudd på, kan knoppene falle av.

For å få den til å blomstre på nytt bør den stå kjølig, under 15 grader. Det greieste er å sette den ute på høsten, før det er fare for frost.

Formering:

Julekaktus og novemberkaktus er enkle å formere med stiklinger. Bare bryt av et 3-4 ledd langt skudd, la såret gro over natta og stikk det i jorda. Det er lettest å få dem til å rote seg om de står i godt dagslys og holdes lett fuktige.

Blomstringstid:

Sen høst-vinter.

Diverse:

Novemberkaktus og særlig julekaktus kan bli svært gamle, det finnes historier om planter som har blitt over 100 år. Julekaktus har runde "bølger" på skuddene, novemberkaktus har spisse fliker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar