Uteplanter

Siden denne siden er mest ment "for nybegynnere", har jeg valgt å fokusere mest på uteplanter som blir kjøpt i potter på hagesenter, og på velkjente, nordnorske stauder. Alle beskrivelsen…
Siden denne siden er mest ment "for nybegynnere", har jeg valgt å fokusere mest på uteplanter som blir kjøpt i potter på hagesenter, og på velkjente, nordnorske stauder. Alle beskrivelsene er tilpasset nordnorske forhold. Mangler det noe, blir jeg glad for forslag i kommentarfeltet.


Sommerblomster og planter som overvintres inne

Kommentarer

 1. Hei,
  Kan dere gi meg et godt råd for hva som er best egnet som klatre- eller slyngplante på en pergola av malt tre? Jeg leser og leser hvor enn jeg kan søke råd, men finner det vanskelig å lande på noe.
  Jeg bor ved kysten i Vestfold og har en stor pergola i hvitmalt tre, ca. 3 meter høy. Denne står over et fastmontert steinbord. Hvilken plante egner seg best monn tro? Det hadde jo vært fint med lite bladfelling og bær da dette sikkert vil bli liggende på møblene og gjøre dem stygge. Er eføy ok, evt. forslag til hvilken? Er humle eller villvin bedre?
  Hilsen, Glad i Grønt

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Det første jeg tenker her er at eføy er vintergrønn, mens villvin og humle feller bladene om høsten. Så det vil nok bli minst søl av eføy. Den som heter 'Hibernica' er sterk. Dessuten er villvin på vei til å bli svartelistet i noen deler av landet, siden den sprer seg så kraftig. Her i nord, derimot, planter kommunen villvin for å gro igjen der de har lagt ny vei!

   Har du vurdert klatreroser? Det blir litt søl akkurat etter blomstringen, men de er utrolig vakre og krever ikke så mye stell.

   Du som bor så langt sør kan sikkert også få til rødkattebusk. Jeg synes det er morsomt med blader som ikke bare er grønne, og den vokser ikke så kraftig som for eksempel villvin.

   Jeg håper at dette kan hjelpe deg litt på vei. Hør gjerne med erfarne hagefolk i ditt område :)

   Slett
 2. Blåregn Visteria er jo et alternativ

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  2. Kommentar slettet fordi jeg svarte på feil kommentar. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Aktuelle innlegg

Totalt antall sidevisninger